Életünkben sokszor bekövetkezik olyan változás, amit nem feltétlenül terveztünk. Egyszerűen úgy alakul és lassan tudatosul bennünk, hogy ezt az akadályt valahogy meg kell ugranunk és ki kell belőle hoznunk a legjobbat.

Az alábbi pontokban összegyűjtöttem 10 FONTOS tudnivalót, amit érdemes megfogadnunk, ha hosszabb időre külföldre költözünk:

  1. Önismeret! Jussunk dűlőre személyiségünkkel, és tisztázzuk magunkban: Milyen emberek vagyunk/leszünk. Hogy fogunk viselkedni és mit fogunk képviselni, mert tiszta lappal indulunk. Senki sem tud a múltunkról, amit látnak belőlünk az alapján fognak véleményt alkotni rólunk.
  2. Lehetőségek! Új ország, új szokások, új társaság!  Fontos, hogy nyitottak legyünk az újdonságokra.
  3. Kiváncsiság! Legyünk természetünkből  fakadóan kiváncsiak és igyekezzünk pozitívan felfogni azt, hogy  az adott országban, bizonyos dolgok esetleg máshogy működnek.
  4. Alkalmazkodás! Fontos, hogy megfigyeljük a ,,bennszülöttek" viselkedését és cselekedeit, mert az ebből begyűjtött tapasztalataink iszonyú sokat segíthetnek, ha később esetleg egyedül kell boldogulnunk valahol.
  5. Barátságosság! Ha ellenségesek vagyunk, örökre fölényeskedő ,,idegenek” maradunk.
  6. Nyelvtudás! Az sem egy utolsó dolog ha beszélünk egy-két idegen nyelven, de ha nem, az se baj. Valahol el kell kezdeni, nem igaz?:)
  7. Kultúra! Legyünk tisztában az adott ország történelmével, hagyományaival és nem utolsó sorban legkedveltebb ételeivel. Ilyen módon belophatjuk magunkat a szívükbe és csökkenthetjük a felénk táplált ,,idegenérzetetüket.”
  8. Önbizalom, magabiztosság! NE hagyjuk magunkat! Nem szerethet mindenki. Mindig lesznek olyan emberek, akik nem kedvelnek. De ha bánt valaki, álljunk ki magunkért! Ha megvédjük magunkat tiszteletet vívhatunk ki.
  9. Kapcsolatok kiépítése! Hozzánk hasonló humorú és stílusú emberekkel kezdjünk el barátkozni, akik bevezetnek a társadalmi éledbe, így lehetőségünk nyílik részt venni bulikon és egyéb összejöveteleken.
  10. Óvatosság, ravaszság! Legyünk résen! Ha külföldiként jobbak vagyunk  valamiben vagy akár  több mindenben, mint néhány osztálytársunk/munkatársunk, akkor féltékenységből megpróbálhatnak keresztbe tenni nekünk. Őrizzük meg a hidegvérünket és simítsuk el a konfliktust humorral, hogy NE járassuk le magunkat és a rosszakaró(i)nkat, ily módon hatástalanítsuk.